Zapraszamy na pierwsze takie wydarzenie w Polsce!
Wspólnie zastanówmy się, co to w ogóle jest “onigiri”, które jest bardzo tradycyjnym jedzeniem w Japonii, a w Polsce stało się modne dopiero niedawno.
Kulinaria są ważną częścią kultury, w nich kryje sztuka. Przez kulinaria rozumiemy innych ludzi – nie tylko ich smak, ale także sposób życia, podejście do świata i kryteria estetyczne. A kuleczka ryżowa onigiri jest najprostszą potrawą japońską i jest w niej zawarta esencja kuchni japońskiej. Pewnie dlatego też jest dużo możliwości interpretacji i miejsca na fantazję. Bardzo jesteśmy ciekawi, jak wyglądają i smakują polskie onigiri, a także jak Polacy akceptują i adaptują to jedzenie do własnego stylu życia.
Najpierw posłuchajmy wykładu “Co to jest onigiri” w wykonaniu specjalisty kulinarnego, a potem odbędzie się debata wokół onigiri. Paneliści – przedstawiciele różnych grup ludzi i specjaliści smaków spróbują onigiri serwowane w różnych restauracjach uczestniczących na Bunkasai. Posłuchajmy tej smakowitej dyskusji o onigiri.
Prowadząca: Anna Omi (specjalista kultury Japonii, tłumacz języka japońskiego)
Wykładowca: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (orientalista, badaczka kultury kulinarnej, autorka wielu książek dotyczących kulinariów nie tylko japońskich.)
Paneliści:
- Yasuhiro Tsuda (główny szef kuchni Ambasady Japonii)
- Kazuya Kuramchi (główny szef kuchni Ambasady Holandii, prezes Japan Food Consulting)
- Magdalena Tomaszewska-Bolałek
- Joanna Sokołowska i Konrad Rzentarzewski (Blogger “Byłem tu Tony Halik”)
- Chie Piskorska (reprezentuje japońskie matki, inicjator Bunkasai, wykładowca w zakresie estetyki Japonii)
- Koharu Piskorska (reprezentant “ha-fu”, czyli naturalnych przedstawicieli obu kultur japońskiej i polskiej ze względu na swój rodowód)