Zapraszamy na pierwsze takie wydarzenie w Polsce! 

Wspólnie zastanówmy się, co to w ogóle jest “onigiri”, które jest bardzo tradycyjnym jedzeniem w Japonii, a w Polsce stało się modne dopiero niedawno. 

Kulinaria są ważną częścią kultury, w nich kryje sztuka. Przez kulinaria rozumiemy innych ludzi – nie tylko ich smak, ale także sposób życia, podejście do świata i kryteria estetyczne.  A kuleczka ryżowa onigiri jest najprostszą potrawą japońską i jest w niej zawarta esencja kuchni japońskiej. Pewnie dlatego też jest dużo możliwości interpretacji i miejsca na fantazję. Bardzo jesteśmy ciekawi, jak wyglądają i smakują polskie onigiri, a także jak Polacy akceptują i adaptują to jedzenie do własnego stylu życia.

Najpierw posłuchajmy wykładu “Co to jest onigiri” w wykonaniu specjalisty kulinarnego, a potem odbędzie się debata wokół onigiri. Paneliści – przedstawiciele różnych grup ludzi i specjaliści smaków spróbują onigiri serwowane w różnych restauracjach uczestniczących na Bunkasai. Posłuchajmy tej smakowitej dyskusji o onigiri.

Prowadząca:  Anna Omi (specjalista kultury Japonii, tłumacz języka japońskiego)

Wykładowca:  Magdalena Tomaszewska-Bolałek (orientalista, badaczka kultury kulinarnej, autorka wielu książek dotyczących kulinariów nie tylko japońskich.)

Paneliści:

  • Yasuhiro Tsuda (główny szef kuchni Ambasady Japonii)
  • Kazuya Kuramchi (główny szef kuchni Ambasady Holandii, prezes Japan Food Consulting)
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek 
  • Joanna Sokołowska i Konrad Rzentarzewski (Blogger “Byłem tu Tony Halik”)
  • Chie Piskorska (reprezentuje japońskie matki, inicjator Bunkasai, wykładowca w zakresie estetyki Japonii)
  • Koharu Piskorska (reprezentant “ha-fu”, czyli naturalnych przedstawicieli obu kultur japońskiej i polskiej ze względu na swój rodowód)

A potem wszystkich głodnych zapraszamy do stoisk restauracyjnych!

😀 😀 😀

 

 

Na zakończenie o 19:00 będzie ogłoszony wynik konkursu, która restauracja zdobyła sumarycznie najwyższą liczbę punktów od panelistów.

Nagroda dla zwycięzcy: drukarka KYOCERA

Nagroda dla pozostałych restauracji: zestaw noży ceramicznych KYOCERA

Za nagrody dziękujemy sponsorowi ARCUS  http://www.arcus.pl/

Arcus_nagroda2